KIES UW MAAT

000000001


0000000

14 dagen op zicht, ruilen of geld retour.

Levertijd: 1-2 werkdagen. *
Verzendkosten *
Pakket: GRATIS!
*binnen Nederland en België

BLOG ESGII

NIEUWSBRIEF VAN ESGII?

Blog lezen van esgii

Op de hoogte blijven van het esgii nieuws of als er weer een nieuwe Blog is geschreven?
Schrijf je in en blijf zo op de hoogte van alle nieuwtjes, acties en tips!

Voor de kennismaking ontvang je een KORTINGSBON! 

BLOG

terug

Wat is vilt?

Vilt wordt gemaakt van wol. Onze viltproducten worden gemaakt van 100% natuurlijke schapenwol. Wol is in Mongolië van oudsher ruim voorradig. Vrijwel nergens ter wereld leven zoveel schapen. De schapen worden op een diervriendelijke manier geschoren. Dan wordt de wol gewassen en gekamd. Vervolgens worden twee lagen wol haaks op elkaar gelegd en met heet sopwater bevochtigd. Hier worden geen chemicaliën voor gebruikt. Door wrijving zullen de vezels draaien en in elkaar haken. Dat is overigens een langdurig proces. Als de wol geverfd wordt dan worden dat met ecologische verf gedaan. Vilt is in Mongolië een eeuwenoud product, dat onder andere wordt gebruikt om de Gers, de traditionele, ronde tenten te isoleren.

VILT IS:
Vilt is waterafstotend, maar niet volledig waterdicht.
Vilt is vuilafstotend door de zelfreinigende werking van vilt is het luchten van een vilten product meestal al genoeg. Je kunt eventueel wel afgenomen worden met een koude vochtige doek en het vilt daarna weer droog deppen.
Vilt isoleert goed waardoor het een goede bescherming biedt tegen kou, maar ook tegen warmte.
Vilt sluit niet volledig af doordat vilt ademt heeft het een uitstekende vochtregulerende werking. Daarom is vilt ook erg geschikt om op het lichaam te dragen.
Vilt kan altijd wat gaan pillen, dat zegt niets over de kwaliteit van de gebruikte wol. 

Welke wol soorten worden er allemaal gebruiken voor de producten die esgii verkoopt? 
Merino wol gemixt met Mongoolse wol
Merino wol
Yak wol
Kamelen wol

  
- Merino wol gemixt met Mongoolse wol 
De sloffen met het label esgii worden geproduceerd door de maker Angel Felting.
De wol die hiervoor gebruikt wordt is merino wol in combinatie met Mongoolse wol. De wol komt van en Merino schaap, de fijne wol of van een Mongools schaap, dit is grovere wol.    

Mongoolsewol schapen

- Merino wol
De overige sloffen van de maker/merk Angel Felting, MIM, esgii, Coop Union, Tova zijn van Merinowol gemaakt. Een prima wolsoort waarmee goede kwalitatieve sloffen gemaakt kubben worden.

Merinowol schapen

- Yak wol
Deze koeien hebben veel indruk op mij gemaakt tijdens mijn werk bezoek aan Mongolië. Ik ben dan ook blij dat ik ze goed gezien heb. Enorme prachtige beesten.
Deze koeien leveren wol, Yak wol. Deze wol is zacht, soepel en heel warm. De wol wordt gemaakt van het fijne onderhaar van de Yak koe. De Yak wol is er in natuurlijke tinten wol van grijs, bruin tot zwart.
Deze koeien lopen vrij rond en worden onderhouden door Nomaden. 

Yak koeien

- Kamelen wol

Wilde kamelen komen alleen nog voor in de Gobi-woestijn in Mongolië.
Een kameel is uitstekend aangepast aan het leven in een woestijn. Zo kan een kameel wel 8 dagen zonder water leven en zijn de hoeven groot en plat zodat ze veel grip hebben op het rulle woestijnzand of de harde rotsen.
De vacht is aangepast aan het barre klimaat in de woestijn. Dit woestijnklimaat kent grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Overdag kan het er wel 45 graden Celsius worden en ’s nachts kan de temperatuur dalen tot diep onder het vriespunt. Voor beide helpt het om een goed isolerende vacht te hebben. Deze vacht bestaat uit een onder-vacht van fijne haren en een grovere bovenlaag.
De wol wordt gewonnen in de periode dat het dier verhaart. Zo wordt van een volwassen kameel ca. 5 kilo wol gewonnen. De kamelen worden niet geschoren. De fijnere onderharen zijn goed te gebruiken voor sloffen. De grovere boven haren worden traditioneel gebruikt om tentdoek en kleden voor in de tent te maken.

Kamelenwol

 

esgii verkoopt diverse soorten sloffen van al deze wolsoorten. Zie deze pagina voor nog meer informatie welke producten precies: Wat is vilt?

 


geschreven door Annelies Hendriks - 16-05-2019 09:58

laatst geupdate op : 29-09-2021 04:07

tags : vilt, esgii, sloffen, schapenwol, mongoolse schaap, kamelen wol, yak wol, yak koe, merino wol